Despre Stele

Cerul nopții este împodobit cu mii de stele. Unele strălucitoare, altele palide, unele roșiatice, altele alb-albastre. La început, s-a crezut că stelele sunt ceea ce par: mici așchii de materie strălucitoare, fixate de un cer solid, concepție care a părut rezonabilă cât timp universul era considerat relativ mic, iar cerul nu prea departe deasupra capului.

Cloșca cu Puii (Pleiadele)
Cloșca cu Puii (Pleiadele)
Când stelele se strâng în grupuri formează „roiuri stelare”. În imagine este roiul Cloșca cu Puii, vizibil de la noi din țară în timpul iernii. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. NASA/ESA/AURA < imagine mare >

Acum știm că toate stelele sunt sori, sfere incandescente de gaz ca Soarele nostru, dar aflate atât de departe încât apar doar ca puncte de lumină chiar și în cele mai mari telescoape ale astronomilor. În centrul fiecărei stele se află un uriaș reactor nuclear natural, care produce energia necesară pentru ca steaua să strălucească. Stelele pot străluci neîntrerupt pentru miliarde de ani, până când în final se sting.

Stelele au diametre, temperaturi și culori diferite. Cele mai mari stele, cunoscute sub numele de gigante roșii, sunt de sute de ori mai mari decât Soarele. Altele nu ating dimensiunile gigantelor și poartă numele de stele pitice. Sunt cunoscute și stele pitice cu dimensiuni mai mici decât ale Pământului, denumite pitice albe.

Marea Nebuloasă din Constelația Orion
Marea Nebuloasă din Constelația Orion
Stelele se nasc în nori imenși de gaz cosmic, numiți „nebuloase”. Imaginea de mai sus arată Marea Nebuloasă din constelația Orion, aflată la o distanță de 1300 ani lumină. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. NASA/STScI < imagine mare >

Cu ajutorul culorii stelelor, oamenii de știință determină temperatura la suprafața lor. Astfel, stelele roșii sunt cele mai reci, cu temperaturi cuprinse între 2000°C și 3000°C la suprafață. Stelele de tipul Soarelui sunt stele galbene cu o temperatură la suprafață în jurul a 6000°C. Cele mai fierbinți sunt stelele alb-albastre, a căror temperatură poate atinge uneori și 100000°C.

Astronomii măsoară distanțele uriașe până la stele în ani lumină. Un an lumină este distanța pe care o rază de lumină o parcurge într-un an, egală cu aproximativ 9,5 milioane de milioane de kilometrii! Cea mai apropiată stea de noi este Alfa din constelația Centaurul, care poate fi văzută numai din emisfera sudică a Pământului. Dacă am călători cu viteza luminii până la această stea ar dura peste patru ani să ajungem acolo!