Harta Cerului pentru Luna Septembrie

Luna septembrie aduce multe schimbări pe cerul nocturn. Stelele Triunghiului de Vară sunt încă sus înspre zenit (punctul situat deasupra capului), dar către orizontul de vest constelații proeminente în timpul lunilor calde se apropie acum de apus.

De la Triunghiul de Vară, lumina difuză a Căii Lactee conduce către nord-est, înspre Perseus și Cassiopeia. În est, Pegasus (Calul Înaripat) este deja sus deasupra orizontului. Mai către sud strălucesc încă constelațiile verii, Sagittarius și Scorpius.

Aproximativ la jumătatea distanței dinspre orizontul de nord și zenit luminează Steaua Polară. Cu o magnitudine aparentă de +2, Polaris este ușor vizibilă chiar și din orașele puternic iluminate. În jurul ei se află constelațiile cerului de nord, Cepheus, Draco, Ursa Major și Camelopardalis.

Harta Cerului în Septembrie
Harta Cerului în Septembrie
Această hartă stelară arată cerul văzut de la latitudinea României, la ora 21:00 în primele zile ale lunii septembrie, respectiv la ora 20:00 spre sfârșitul lunii. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. < imagine mare >

Pe marginile hărții de mai sus veți găsi cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. Întoarceți harta astfel încât marginea marcată cu direcția înspre care priviți să fie în jos. Acum, stelele care se află deasupra orizontului trasat pe hartă vor fi în fața dvs. iar centrul hărții devine zenitul (punctul situat deasupra capului).

Linia punctată care traversează harta este ecliptica, calea pe care pare să o urmeze Soarele pe cer în decursul unui an. Banda cu margini de culoare bleu, ce traversează unele constelații, este Calea Lactee (un braț al galaxiei noastre).

Comments

Sistemul de comentarii este în lucru...