Harta Cerului pentru Luna Decembrie

În jurul orei 20:00, la mijlocul lunii decembrie, Pleiadele (Cloșca cu Puii) sunt vizibile înspre est. Deasupra se află constelația Perseus, flancată de Cassiopeia și Auriga. Gruparea de stele în forma literei „V”, numită Hyade, poate fi găsită imediat dedesubt.

Vânătorul Orion se înalță încet dinspre sud-est, urmat de câinii săi, stelele Procyon și Sirius. Între Orion și polul nord ceresc strălucește Capella. Jos în nord-est se află Castor și Pollux, stelele constelației Gemini.

În sud veți găsi cele patru stele strălucitoare ale constelației Pegasus, Calul Înaripat. În nord-vest, Vega coboară încet înspre orizont, urmată îndeaproape de constelația Cygnus (Crucea Nordului).

Harta Cerului în Decembrie
Harta Cerului în Decembrie
Această hartă stelară arată cerul văzut de la latitudinea României, la ora 20:00 în primele zile ale lunii decembrie, respectiv la ora 19:00 spre sfârșitul lunii. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. < imagine mare >

Pe marginile hărții de mai sus veți găsi cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. Întoarceți harta astfel încât marginea marcată cu direcția înspre care priviți să fie în jos. Acum, stelele care se află deasupra orizontului trasat pe hartă vor fi în fața dvs. iar centrul hărții devine zenitul (punctul situat deasupra capului).

Linia punctată care traversează harta este ecliptica, calea pe care pare să o urmeze Soarele pe cer în decursul unui an. Banda cu margini de culoare bleu, ce traversează unele constelații, este Calea Lactee (un braț al galaxiei noastre).

Comments

Sistemul de comentarii este în lucru...