Harta Cerului pentru Luna Ianuarie

Constelația cea mai ușor de identificat în serile senine de ianuarie este Orion. Este poziționată deasupra orizontului de sud-est seara devreme și sus în sud după ora 22:00.

La nord-vest (în dreapta sus) de Orion se află constelația Taurus și Aldebaran, steaua sa cea mai strălucitoare. În est răsar încet constelațiile primăverii, Cancer și Leo. În nord, Ursa Major (Carul Mare) și Draco (Dragonul) sunt poziționate jos, în apropierea orizontului.

Deasupra capului, înspre zenit, sunt constelațiile Perseus și Auriga. În vest Pegasus se apropie de apus, urmată îndeaproape de Pisces, al 12-lea semn al zodiacului.

Harta Cerului în Ianuarie
Harta Cerului în Ianuarie
Această hartă stelară arată cerul văzut de la latitudinea României, la ora 20:00 în primele zile ale lunii ianuarie, respectiv la ora 19:00 spre sfârșitul lunii. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. < imagine mare >

Pe marginile hărții de mai sus veți găsi cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. Întoarceți harta astfel încât marginea marcată cu direcția înspre care priviți să fie în jos. Acum, stelele care se află deasupra orizontului trasat pe hartă vor fi în fața dvs. iar centrul hărții devine zenitul (punctul situat deasupra capului).

Linia punctată care traversează harta este ecliptica, calea pe care pare să o urmeze Soarele pe cer în decursul unui an. Banda cu margini de culoare bleu, ce traversează unele constelații, este Calea Lactee (un braț al galaxiei noastre).

Comments

Sistemul de comentarii este în lucru...