Harta Cerului pentru Luna Mai

Arcturus, steaua cu strălucire portocalie din constelația Bootes, se află sus către zenit în luna mai. Mai jos, deasupra orizontului sudic, lucește Spica. Castor și Pollux se îndreaptă către apus, deasupra orizontului de vest, urmate de stelele constelației Leo.

Ursa Major poate fi găsită cu ușurință, chiar deasupra capului. În est răsar stelele Triunghiului de Vară, în frunte cu steaua alb-albastră Vega. Constelația Ophiuchus urcă încet în sud-est, împreună cu Libra (Balanța).

Către nord, constelațiile circumpolare (care nu apun niciodată) Cepheus și Cassiopeia aproape ating orizontul. Draco și Ursa Minor sunt poziționate mult mai sus, la jumătatea distanței dintre orizont și zenit.

Harta Cerului în Mai
Harta Cerului în Mai
Această hartă stelară arată cerul văzut de la latitudinea României, la ora 23:00 în primele zile ale lunii mai, respectiv la ora 22:00 spre sfârșitul lunii. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. < imagine mare >

Pe marginile hărții de mai sus veți găsi cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. Întoarceți harta astfel încât marginea marcată cu direcția înspre care priviți să fie în jos. Acum, stelele care se află deasupra orizontului trasat pe hartă vor fi în fața dvs. iar centrul hărții devine zenitul (punctul situat deasupra capului).

Linia punctată care traversează harta este ecliptica, calea pe care pare să o urmeze Soarele pe cer în decursul unui an. Banda cu margini de culoare bleu, ce traversează unele constelații, este Calea Lactee (un braț al galaxiei noastre).

Comments

Sistemul de comentarii este în lucru...