Harta Cerului pentru Luna Noiembrie

În serile senine din noiembrie Calea Lactee arcuiește de la un orizont la celălalt, dinspre sud-vest către nord-est. Stelele Triunghiului de Vară sunt încă vizibile jos către orizontul de vest; Altair apune prima, în jurul orei 23:00, urmată nu după mult timp de Vega și Deneb.

Către sud se află constelațiile Capricornus, Aquarius și Cetus. Cele mai strălucitoare stele din zonă sunt Fomalhaut (Alfa din constelația Piscis Austrinus) și Deneb Kaitos din Cetus (cu o magnitudine vizuală de +2).

Aldebaran, ochiul strălucitor al constelației Taurus, răsare către orizontul de est. În imediata vecinătate, către stânga, se află Capella. Un pic mai sus de Aldebaran strălucește Algol, un sistem format din trei stele ce se eclipsează parțial reciproc la fiecare 2 zile, 20 ore și 49 minute.

Spre nord, sus deasupra orizontului, sclipesc stelele constelației Cassiopeia. Sub aceste cinci stele dispuse în forma literei „M” se află constelațiile Cepheus, Draco, Ursa Minor și Ursa Major (vizibilă în întregime abia după miezul nopții).

Harta Cerului în Noiembrie
Harta Cerului în Noiembrie
Această hartă stelară arată cerul văzut de la latitudinea României, la ora 20:00 în primele zile ale lunii noiembrie, respectiv la ora 19:00 spre sfârșitul lunii. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. < imagine mare >

Pe marginile hărții de mai sus veți găsi cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. Întoarceți harta astfel încât marginea marcată cu direcția înspre care priviți să fie în jos. Acum, stelele care se află deasupra orizontului trasat pe hartă vor fi în fața dvs. iar centrul hărții devine zenitul (punctul situat deasupra capului).

Linia punctată care traversează harta este ecliptica, calea pe care pare să o urmeze Soarele pe cer în decursul unui an. Banda cu margini de culoare bleu, ce traversează unele constelații, este Calea Lactee (un braț al galaxiei noastre).

Comments

Sistemul de comentarii este în lucru...