Harta Cerului pentru Luna Octombrie

Semnele toamnei sunt presărate pretutindeni pe cerul de seară al lunii octombrie. Spre orizontul de sud-est strălucesc constelațiile „de apă”, Aquarius (Vărsătorul), Pisces (Peștii) și Cetus (Rechinul). Mai către sud se află stelele Capricornului, o constelație întinsă dar dificil de identificat.

Privind către vest, Ophiuchus, Hercules și Bootes se îndreaptă spre apus. Deneb, Vega și Altair, stelele Triunghiului de Vară, strălucesc încă sus dar coboară sub orizont după miezul nopții.

Înspre est veți găsi constelația Pegasus, ce conține un reper ușor de identificat: Pătratul lui Pegasus. Trei dintre stelele constelației, împreună cu una din Andromeda, formează un pătrat proeminent. Sub Pegasus și Andromeda se află constelațiile Aries și Triangulum, încă jos deasupra orizontului la ora 21:00.

Sus către nord strălucește Steaua Polară și constelația Carul Mic. Înspre nord-est răsare Capella din constelația Auriga, a treia cea mai strălucitoare stea vizibilă din emisfera boreală.

Harta Cerului în Octombrie
Harta Cerului în Octombrie
Această hartă stelară arată cerul văzut de la latitudinea României, la ora 21:00 în primele zile ale lunii octombrie, respectiv la ora 20:00 spre sfârșitul lunii. Pentru a mări imaginea, folosiți două degete sau apăsați semnul „+”. < imagine mare >

Pe marginile hărții de mai sus veți găsi cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. Întoarceți harta astfel încât marginea marcată cu direcția înspre care priviți să fie în jos. Acum, stelele care se află deasupra orizontului trasat pe hartă vor fi în fața dvs. iar centrul hărții devine zenitul (punctul situat deasupra capului).

Linia punctată care traversează harta este ecliptica, calea pe care pare să o urmeze Soarele pe cer în decursul unui an. Banda cu margini de culoare bleu, ce traversează unele constelații, este Calea Lactee (un braț al galaxiei noastre).

Comments

Sistemul de comentarii este în lucru...